Heal Yourself © 2008

 

X

X

Heal

 

Yourself

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is al duizenden jaren lang een onderdeel van de Traditional Chinese Medicine.

De filosofie van de oude Chinese heelmeesters is dat psyche en lichaam één zijn en niet de ziekte maar de mens centraal staat. In de TCM gaat men ervan uit dat door het lichaam levenskracht (Qi) stroomt, die bestaat uit 2 tegenpolen: Yin & Yang, die in essentie in balans en één zijn.

Het een kan niet zonder de ander. Yin staat voor het vrouwelijke, donker, schaduw, nacht, koude en passiviteit. Yang staat voor het mannelijke, licht, zon, dag, warmte en activiteit. Zonder yin bestaat er geen yang en andersom.

De kunst is door dualiteit te ervaren, weer voelen wat eenheid is. Zonder afgescheidenheid (door bijv. ziekte) kunnen we ook geen heelheid ervaren (gezondheid). 

  

De Qi stroomt door 12 meridianen (energiekanalen) in het lichaam, die in verbinding staan met al onze organen. Deze worden gekoppeld aan 5 elementen, die weer verbonden zijn met onze emoties en behoeftes, te weten:

vuur, aarde, metaal, water, hout


Wanneer de energie (Qi) wordt verstoord door bijv. trauma’s, emoties of stress, ontstaan er overtuigingen en (verdrongen) emoties door onvervulde behoeftes. Deze onbalans kan leiden tot geestelijke- en lichamelijke klachten of pijn.

Pijn is a.h.w. verzet tegen voelen.

Het blokkeert de energiestroom in ons.

Door acupunctuurpunten op de juiste meridiaan aan te prikken, kan de geblokkeerde energie weer stromen. We komen weer in evenwicht. Acupunctuur kan zo helpen het zelf helende vermogen van het lichaam te activeren.

Uiteindelijk gaat het om Zelf-heling!

Acupunctuur kan helpen bij vele klachten, zowel geestelijk (bijv. verslaving zoals roken) als lichamelijk (bijv. overgewicht, gewrichtsklachten, migraine, allergie etc.)

Trust in Love, Trust in Yourself

Feel Duality, Be Unity